Субота, 20.04.2024, 11:08
Вітаю Вас Гість | RSS


Державний навчальний заклад 
"Дружківський професійний ліцей"

Статистика

Головна » 2014 » Листопад » 18 » 17 листопада в бібліотеці Дружківського Професійного Ліцею пройшла бесіда «Людина і я» (до міжнародного дня толерантності).
15:29
17 листопада в бібліотеці Дружківського Професійного Ліцею пройшла бесіда «Людина і я» (до міжнародного дня толерантності).

17 листопада в бібліотеці Дружківського Професійного Ліцею пройшла бесіда «Людина і я» (до міжнародного дня толерантності).

Бесіду проводила провідний бібліотекар ЦБ ім. Лесі Українки Шеремет О.В.: «16 листопада в усьому світі відзначається Міжнародний день толерантності. Його запровадили у 1995 за рішенням ЮНЕСКО. Саме цього дня ухвалили Декларацію принципів терпимості, в якій йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, етнічної належності чи кольофру шкіри.

Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього. Сучасна молодь має бути компетентною в такому важливому питанні, як толерантність

Толерантність — здатність індивіда сприймати без агресії думки, які відрізняються від власних, а також особливості поведінки та способу життя інших. Терпимість до іншого (незвичного) способу життя, поведінки, звичаїв, почуттів, ідей, вірувань. Толерантність має свій діапазон, виходячи за який індивід втрачає можливість для нормального існування. Це також стосується і більших утворень; громада, нація, етнос, раса».

Протягом бесіди було розкрито поняття „толерантність”, показані певні рівні толерантної поведінки людини: «Толерантність означає поважання, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Формуванню толерантності сприяють знання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті і переконань. Толерантність - це єдність у різноманітті. Це не тільки моральний обов’язок, а й політична та правова потреба. Толерантність - це те, що уможливлює досягнення миру, сприяє переходу від культури війни до культури миру.

Толерантність особливо важлива в сучасному світі, який характеризується глобалізацією економіки і зростаючою мобільністю, швидким розвитком комунікації, інтеграції та взаємозалежності, великомасштабними міграційними процесами і переміщенням населення, урбанізацією і трансформуванням соціальних моделей. Оскільки кожна частина світу характеризується різноманіттям, ескалація нетерпимості та розбрату потенційно загрожує всім регіонам. Від такої загрози неможливо відмежуватися національними кордонами, тому що вона має глобальний характер».

Протягом бесіди учні навчились розвивати адекватну самооцінку, вміння аналізувати, приймати рішення, вибирати правильну позицію; виховувати чуйність, взаємоповагу, людяність, терпимість і небайдужість спілкування.

Була проведена творча робота «Квітка "Толерантність»»: учням були  роздані роздруковані аркуші, на яких намальована квітка, і просили учнів написати на її пелюстках синоніми до слова «толерантність»: Мудрість, чуйність, відповідальність, взаєморозуміння, терпимість, людяність, об'єктивність, повага, доброзичливість тощо.

Бесіда закінчилася тим, що учні розповіли про власний випадок толерантності у їхньому житті. Учні зуміли розібратися в такому питанні, як толерантність. Хотілося б ще раз наголосити, що бути толерантним — це означає приймати як факт присутність інших людей з їхніми ідеями, діяльністю, способом життя, це означає визнавати, що ми всі різні, та по­важати тих, хто не схожий на нас: «Вихованню в дусі толерантності сприяє прищепленню почуття солідарності як між окремими особами, так і мовними групами та націями. В інтересах міжнародної злагоди принципово важливо, щоб кожна людина, громада та нація усвідомлювали і поважали багатокультурний характер людського співтовариства».

 

Переглядів: 512 | Додав: ДПЛ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Copyright MyCorp © 2024