П'ятниця, 19.04.2024, 14:48
Вітаю Вас Гість | RSS


Державний навчальний заклад 
"Дружківський професійний ліцей"

Статистика

Головна » 2014 » Грудень » 17 » 14 грудня - День Ліквідатора.
16:06
14 грудня - День Ліквідатора.

З метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Указом Президента України у 2006 році встановлено День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - людей, які ціною свого життя і здоров'я змогли здолати страшну трагедію 20 століття. Ця пам'ятна дата була затверджена указом президента України 10 листопада 2006 року. Зараз цю подію багато хто називає просто днем Ліквідатора. Цей день пам'яті давно став скорботним нагадуванням всьому людству про важку перемогу над вогнем, який охопив реактор атомної станції. 

17 грудня 2014 року до Дня вшанування пам’яті загиблих ліквідаторів Чорнобильської трагедії в бібліотеці нашого ліцею була проведена бесіда: "Вола Чорнобильська пересторога: людство, зупинись!" Бесіду проводила провідний бібліотекар ЦМБ ім. Лесі Українки Шеремет О.В. Учням першого та другого курсів, що були присутні, було цікаво дізнатися про величний подвиг учасників ліквідації наслідків аварії: «У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о першій годині 23 хв. 40 сек., коли всі спали безтурботним сном, над 4-м реактором Чорнобильської атомної електростанцї несподівано розірвало нічну темряву велетенське полум'я. Почався новий відлік українського часу. Болісний, Гіркий. Печальний Відразу ж на АЕС почали прибувати спеціалісти-ядерники та пожежні для ліквідації аварії. Пізніше їх так і назвали – ліквідатори. У небезпечній зоні вони працювали позмінно. Ті, хто набирав максимально небезпечну зону радіації поверталися додому, а на їх місце приїздили інші. Але спочатку так ніхто і не знав наскільки небезпечне радіаційне зараження. Перш за все потрібно було загасити пожежу, аби вогонь не охопив інші енергоблоки. Бо якщо б це сталося, катастрофа була б всесвітньою».

Мешканці Дружківки також брали участь в ліквідації наслідків найбільшої екологічної аварії ХХ століття, відроджували до нового життя обпалену радіацією землю. Ми висловлюваємо щирі слова подяки всім ліквідаторам за їх мужність, героїзм і самовіддачу. Наша повага і шана – тим, хто щодня бореться із страшними хворобами, викликаними катастрофою. Учні ліцею вшанували пам’ять Ліквідаторів хвилиною мовчання.

Нікого не залишили байдужими кадри документального фільму про цю жахливу подію, адже важливо зробити правильні висновки і не допустити повтореня таких трагедій в майбутньому, коли сьогоднішні підлітки відповідатимуть за долю держави. 

Чорнобиль для нас ніколи не стане минулим. Величний подвиг здійснили всі, хто брав участь у ліквідації наслідків вибуху на четвертому енергоблоці атомної станції. Ця біда торкнулася сотень тисяч українців - ліквідаторів, переселенців, дітей та дорослих. Завдяки мужності ліквідаторів, ми сьогодні можемо з жахом згадувати про ті події. Без самовідданого героїзму тих мужніх людей, наслідки могли б бути набагато гірші. І невідомо, чи багато хто з вас, хто читає ці строки, зміг би сьогодні мати таке щастя - бути живим і насолоджуватися життям.

На жаль, багато хто з ліквідаторів вже давно покинули це земне життя. Тому велика шана і уклін до землі всім героям, всім, хто не жалкував себе, всім, хто спас нас від ще більшого лиха. Ця катастрофа ще дуже довго буде відчуватися важким відлунням в наших серцях. Нехай мирний атом служить на благо людства.

 

Переглядів: 1236 | Додав: ДПЛ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Грудень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Copyright MyCorp © 2024